Najnowsze wiadomości

29 marca 2024 13:00

Nie masz czasu na gotowanie? Te urządzenia ułatwią Ci przygotowanie szybkich przekąsek na ciepło!



Przyrządzanie domowych posiłków to bardzo dobre, zdrowe i rekomendowane rozwiązanie. Wiele osób nie ma jednak dość czasu na to, by każdego dnia przygotowywać klasyczny obiad. Na szczęście nie brak sposobów na to, by zjeść coś ciepłego na szybko.

Ciepłe posiłki są ważnym elementem codziennego menu

Prawidłowa dieta nie powinna opierać się wyłącznie na kanapkach, jogurtach, deserach i przekąskach. Każdego dnia powinno się spożywać także coś na ciepło. Ciepłe posiłki są szczególnie istotne wczesną wiosną, jesienią i zimą, gdy warunki atmosferyczne nie rozpieszczają, a organizm potrzebuje energii oraz ciepła. Latem również nie należy rezygnować z obiadów, choć nie zawsze muszą to być dania na gorąco.

Przygotowywanie ciepłych potraw najczęściej wiąże się z koniecznością spędzenia dużej ilości czasu w kuchni. Bez względu na to, czy zdecydujemy się na klasyczną potrawę, czy na nowoczesną kuchnię, gotowanie zajmuje czas, a czas bywa towarem deficytowym.

Wiele osób spędza większość dnia poza domem, ma na głowie mnóstwo spraw i trudno w takich okolicznościach wygospodarować dodatkowe godziny na gotowanie. Na szczęście nie brak sposobów na to, by zjeść coś na ciepło i nie stracić zbyt wiele czasu na przyrządzanie posiłku. Przydatne w tym wypadku będą różnorodne urządzenia.

Opiekacz do kanapek – podstawowe urządzenie do przyrządzania szybkich przekąsek na ciepło

Jeśli nie posiadasz jeszcze w swojej kuchni opiekacza do kanapek, to czas nadrobić zaległości. To niewielkie i niedrogie urządzenie bywa bardzo pomocne. W zależności od tego, czy posiadamy model klasyczny (z jednym typem płytek grzewczych) czy z wymiennymi wkładkami, będziemy mogli przygotować w opiekaczu kilka ciekawych potraw.

  • W opiekaczu jednofunkcyjnym (bez dodatkowych płytek wymiennych) można przyrządzać różnego typu tosty oraz kanapki na gorąco. To świetny sposób na przygotowanie przekąski na ciepło, która będzie syta i bogata w wartości odżywcze.
  • W opiekaczu wielofunkcyjnym można zrobić jeszcze więcej różnych przekąsek. To urządzenie, które umożliwia robienie tostów i kanapek na gorąco. Po wymianie wkładki, opiekacz może przekształcić się w grill elektryczny lub gofrownicę! W funkcji grilla może posłużyć do opiekania kanapek o nietypowym formacie, do grillowania mięsa, kiełbasek i warzyw. Wkładki do robienia gofrów mają oczywistą funkcję i zapewniają możliwość przygotowania tych specjałów w domowym zaciszu.

By wybrać dobry opiekacz do kanapek, warto zapoznać się bliżej z tymi urządzeniami, przejrzeć ofertę opiekaczy oraz poradniki zakupowe, które podpowiedzą, na co zwrócić uwagę przy zakupie. https://www.morele.net/wiadomosc/jak-wybrac-opiekacz-do-kanapek-jaki-najlepszy-czy-warto/458/

Toster – niezastąpiony do przyrządzania tostów, podgrzewania rogalików i pieczywa

Gdy mamy zbyt mało czasu, by zjeść klasyczny obiad, warto sięgnąć chociażby po tosty na gorąco. Tosty mogą być dodatkiem do większego posiłku (na przykład do jajek sadzonych lub jajecznicy) albo potrawą samą w sobie.

Toster to podstawowe urządzenie kuchenne, które warto mieć w swoim domu. To sprzęt AGD, który nie kosztuje wiele, nie zajmuje dużo miejsca, a umożliwia przygotowanie szybkiego posiłku na ciepło. Gorące tosty można serwować na słodko (z masłem orzechowym, dżemem czy syropem klonowym) lub na słono (z jajkami, serem i innymi dodatkami), co stwarza naprawdę dużo możliwości kulinarnych. https://www.morele.net/agd/kuchnia-i-gotowanie/tostery-300/

Szybkowar i parowar – dwa urządzenia, które samodzielnie gotują klasyczne posiłki

Miłośnicy klasycznych posiłków, gotowanych warzyw, drobiu i tym podobnych dań mogą uprościć obowiązki kuchenne i sprawić, że obiady będą przyrządzały się niemal w pełni samodzielnie. Urządzeń samodzielnie gotujących jest wiele, ale te dwa są nie tylko proste w obsłudze, ale również stosunkowo tanie. Mowa o parowarze i szybkowarze.

  • Szybkowar umożliwi przygotowanie klasycznego posiłku jednogarnkowego (na przykład leczo). Składniki wystarczy umieścić w urządzeniu, doprawić i uruchomić urządzenie. Szybkowar działa o wiele szybciej niż gotowanie na kuchence (stąd nazwa), nie trzeba też stale do niego zaglądać.
  • Parowar pozwala na przygotowanie dowolnej potrawy, którą można ugotować na parze. Posiłki z tego urządzenia są lekkie i nie wymagają doglądania i nadzorowania. Wystarczy umieścić składniki w urządzeniu i włączyć je, a gdy upłynie zaprogramowany czas gotowania, sprzęt poinformuje użytkownika o zakończeniu procesu gotowania. To szybkie i wygodne rozwiązanie dla zabieganych osób, które dbają o zdrową dietę.

Gotowanie zajmuje sporo czasu, a w dzisiejszym świecie jest to bardzo deficytowy towar. Jeśli nie mamy go na tyle, by móc gotować w klasyczny sposób i od podstaw, wcale nie jesteśmy skazani na jedzenie na wynos i mrożonki – alternatywą jest szybkie gotowanie dań i przygotowywanie ciepłych przekąsek za pomocą sprytnych i funkcjonalnych urządzeń AGD.

Komentarze (0)